Overslaan naar inhoud

De Marketentster

Naast de LBG reeks, wat staat voor Leopoldsburg en Splendid dat exclusief voor Liberation Garden wordt gebrouwen, brengt Brouwerij Barak nu de Marketentster uit. Een krachtige naam boordevol historiek. We hebben ons laten inspireren door één van de bekendste marketentsters uit onze regio en misschien zelfs van het land: José Cipriani, ook wel Mie Tet genoemd. Ook Nadia Vorstenbosch (Octavie) zorgt met haar concept Tot Toen ervoor dat de Marketentsters niet vergeten worden.

Het bier is een eerbetoon aan Mie Tet en alle andere marketentsters die hier in onze buurt destijds voor de soldaten zorgden. Het is een recht toe recht aan Belgisch Blond bier van 6,9% dat vlot drinkt zonder al te veel complexiteit. Ideaal om te drinken bij een heerlijke hot-dog 😉 of op een zomers terras.

Ontdek de Marketentster-reeks!

Je dynamische knipsel wordt hier weergegeven... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Geschiedenis 


De Marketentster is een beroep dat al bestaat vanaf de 14e eeuw in alle Europese legers. Het is ontstaan uit het gat tussen enerzijds wat het leger dacht nodig te hebben om van iemand een soldaat te maken én anderzijds wat ze echt nodig hadden. Een uniform en een wapen geven is natuurlijk niet genoeg: de soldaat had ook kledij die gewassen en geretoucheerd moest worden én vond het ook welkom dat er gezorgd werd voor een natje en een droogje. 

In eerste instantie duidt men een soldaat aan die bovenop zijn taak en soldij van soldaat, tegen betaling door en voor zijn medesoldaten de was deed (wasbazen/blanchisseur) én hun kameraden voorzag van drank en snacks. (vivandier). In praktijk namen ze echter hun vrouwen mee: de blanchisseuses en vivandières waren geboren. Door de eeuwen heen vervaagt de grens wie nu welke taken op zich nam en werden het marketentsters genoemd, waarschijnlijk van het Latijnse mercatara wat zoveel betekent als handelen. "Cantinière zonder cantine" is ook een veelgehoorde naam alsook "moeder van de compagnie".

Men moest getrouwd zijn met een man die onderofficier was of lager in rang. Ze was verplicht een deftig uniform te dragen in de kleuren van de eenheid die ze diende. Ze werd nooit betaald door het leger maar verdiende haar geld door haar zelfstandig handeltje. Ze schonk coco en jenever van een goede kwaliteit. Het standbeeld op het rond punt in Leopoldsburg is een ode aan de vele marketentsters die in het Kamp van Beverlo dienden. Het beroep verdween tegen W.O.I vanwege de bouw van grote messes.